Opublikowano

CBD w produktach spożywczych

Czy CBD w produktach spożywczych to dobry pomysł? Kannabidiol świetnie się w nich odnajduje. Wprawdzie na rynku krajowym to jeszcze całkowite novum (głównie ze względów prawnych),  na zagranicznych rynkach możemy jednak obserwować całą gamę wyrobów wzbogaconych o kannabidiol.

Dla lubiących słodycze wielu producentów oferuje żelki zawierające niewielkie dawki CBD zaczynające się od 2 mg, dzięki czemu o wiele łatwiej niż w przypadku oleju CBD dostosować dla siebie idealny poziom substancji. Przyjmowanie CBD w produktach spożywczych jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. W miejscu publicznym znacznie wygodniej jest zjeść żelka czy gumę do żucia, niż aplikować CBD strzykawką lub pipetą. Taki artykuł również łatwiej zabrać ze sobą w podróż. Słodycze dostępne są w różnych stężeniach czy wersjach. Np. z melatoniną lub wegańskie, w formie lizaków, cukierków, gum czy babeczek. Producentów ogranicza jedynie wyobraźnia.

Rynek napojów z kolei oferuje wodę z CBD w różnych dawkach, o wielu smakach i bez cukru. Woda z kanabidiolem zapewnia doskonałe orzeźwienie, świetne walory smakowe i całą gamę korzyści zdrowotnych ( https://www.acanna.pl/blog/2019/12/10/co-to-jest-cbd/ ). Soki, napoje gazowane, kawa, herbata a nawet piwo bezalkoholowe  uzupełniają bogatą ofertę produktów spożywczych wzbogaconych o kanabidiol.

Otwarcie się europejskiego i krajowego rynku na CBD w produktach spożywczych to kwestia czasu. Wierzymy w to mocno. Taki trend jest już wyraźnie zauważalny. Z biegiem czasu badania naukowe potwierdzają wiele z pozytywnych skutków stosowania kanabidiolu. A dzięki temu jego sława stale rośnie. Profilaktyczne i lecznice właściwości w połączeniu z łatwym zastosowaniem go w produkcji wyrobów spożywczych sprawiają, że kanabidiol już wkrótce będzie idealną wartością dodaną i chętnie używanym w produkcji surowcem. Być może i my się do tego przyczynimy? Stay tuned 😉

Photo by Erol Ahmed on Unsplash